Powered by Wikiloc

 

Itinerari 1

Distància: 8 km.

Desnivell acumulat: 57 m.

Itinerari circular amb sortida i arribada a la Figuerosa i que passa per Riudovelles. Bona part del recorregut forma part del sender de petit recorregut PR-C 69: Els plans de Conill, convenientment senyalitzat i amb pals indicadors de direccions. L’itinerari discorre principalment dins l’espai de la Xarxa Natura 2ooo Plans de Sió. En el tram nord-oest del recorregut podrem gaudir d’unes interessants vistes cap a I’Alt Sió, amb la serra d’Almenara i la serralada del Montsec de fons. L’itinerari travessa conreus de secà, principalment cereals on hi podem trobar una bona representació de la fauna pròpia dels secans.

Espais i llocs d'interés natural

La Figuerosa: església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció i la capella de Sant Marçal.

Barranc de la Figuerosa o clot del Canós: és el tram alt del reguer d’Altet, forma un fons de vall mal drenat que ens els anys més plujosos es manté inundat fins i tot durant l’estiu.

Carrascar de les Pletes: petit carrascar de superfície rectangular corresponent a antigues parcel·les de conreu revegetades de forma natural seguint els processos de successió natural.

Bassa Dolç: petita bassa d’aigües pluvials de poca profunditat ocupada per canyissos i tamarius. Se situa a tocar de la traça del canal Segarra-Garrigues.

Riudovelles: església de Sant Gil.

Bassa de Riudovelles: petita bassa amb poblaments de boga o bova, interessant per alguns amfibis i alguns ocells com la polla d’aigua.

Bosc de l'Hort Trencat: carrascar envoltat de parets de pedra seca situat enmig d’una zona de conreus de secà. Forma un bosc esclarissat amb individus de carrasca de grans dimensions. Interessant per a l’observació de les espècies animals més forestals.

Secans del nord de Riudovelles: plana cerealista amb siscallars i poblaments d’espart bord als seus marges.

Clot de Sant Gil: fons de vall amb carrascars i timonedes a les zones de carena. L’abundància de perdius i conills atrau la presència de grans rapinyaires, sobretot fora del període reproductor.