Tàrrega és dipositària del valuós patrimoni vital i literari d'un dels principals escriptors del segle XX, Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina. Un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana i autor de més de 120 obres, Manuel de Pedrolo va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris i articles en premsa.

Manuel de Pedrolo va néixer a l’Aranyó a la Segarra el 1918 i va morir a Barcelona el 1990. Orfe de mare, va ser criat pel seu pare i la seva tia i va passar tota la seva infància i joventut a Tàrrega, on al llarg de la seva vida manté una relació constant amb la ciutat i amb els seus dos grans amics, targarins il·lustres: el poeta Gregorio Satorres i Jaume Anglí Escola, amb els qui cada any, quan estiuejava a Tàrrega, mantenia llargues converses, caminant pel Pati o pel Parc de Sant Eloi. Pedrolo va estudiar el batxillerat als escolapis fins l’any 1935 en què es va traslladar a Barcelona per acabar el batxillerat.

En la mort de Pedrolo, al juny de 1990, Jaume Anglí realitza un escrit a la revista Nova Tàrrega el Juliol, titulat "En la mort de l'amic Pedrolo", on hi explica que: "De jovenet era ja un àvid lector. Més que cromos, les seves butxaques estaven plenes de papers i mini novel·les. el 1932 o 33 tenia 14 o 15 anys, i amb la col·laboració d'un company d'estudis, el malaguanyat Antoni Maymó, escriuen una farsa còmica que es va estrenar al saló-teatre de les Escola Pia de Tàrrega ".

Biografia Any Manuel de Pedrolo 
Entrevista a La Tartraneta

 

Ruta Pedroliana a Tàrrega

a través del Mecanoscrit del Segon Origen