Altet



La forma que té el poble fa pensar que antigament havia estat emmurallat i amb portals d’entrada al carrer de Baix i al del Centre. La història del poble va molt lligada amb la del castell que també és conegut amb el nom de Castell de l’Ofegat.

Vers el segle XII el castell i el terme passaren a mans del monestir de Santes Creus a l’Alt Camp, encara que no van estar massa temps a desprendre-se’n, ja que l’any 1324 el rei Jaume II concedí a Arnau Messeguer, senyor del castell, el dret d’entrar vi a la vila de Tàrrega. A finals del segle XV el lloc prengué el títol de baronia ja que la seva senyora fou la baronessa de Soldevila. Més tard, l’any 1559, la seva filla Elisabet va vendre el castell i el terme al Consell General de Tàrrega. A finals del segle XVI Altet quedà quasi despoblat i més tard va viure com a municipi independent, fins que l’any 1969 s’agregà a Tàrrega.

Castell

De les restes medievals, avui només queden uns 4 m de la torre circular. Es creu que antigament tenia tres elements constructius: una muralla closa, la torre circular al cim del tossal i una altra muralla que cobria la primera.

La notícia més antiga del castell data del 1121, en què es parla de les terres i les vinyes del terme. També és conegut amb el nom de castell de l’Ofegat, nom que li ve ja de l’any 1133 quan en el testament de Gombau i la seva muller, deixen al seu fill Bernat unes cases que tenien a Kastrum Offegat. L’indret donà origen a un llinatge del mateix nom, així s’anomenaven Guillem de l’Ofegat o Pere de l’Ofegat.

L’any 1985 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

El poble i l'església de Sant Pere

L'esglèsia de Sant Pere és un edifici d’estil barroc de transició al neoclàssic que data del segle XVIII, tot i que es creu que ja hi havia una església primitiva al s. XI segons documents trobats a l’església de Guissona.

Cal passejar pels carrers del poble i admirar els antics portals al carrer de Baix i el del Centre, a més a més de destacar el carrer Major i la plaça de l’Església que configuren els llocs més emblemàtics d’Altet.