Un passeig pel Call
El call de Tàrrega estava situat sota la plaça Major i el carrer Major, entre els actuals carrers de les Piques i de la Font, i limitava per baix amb la muralla que tocava el riu Ondara. El carrer de l’Estudi era l’eix principal on vivia la major part dels jueus, amb el forn dels jueus a la part superior i la sinagoga construïda el 1347 a la part baixa. Avui dia encara queden vestigis medievals en alguns indrets del call.
Assalt de 1348
Després de l’assalt del 1348, el rei Pere III ordenà repoblar i fortificar el call, separant-lo físicament de la població cristiana. L’assalt, que va ocórrer en un context de crisi econòmica i tensions socials exacerbades per l’arribada de la pesta, va ser documentat a través de la Cancelleria Reial i relats com el de Josef ha-Kohen. Les excavacions arqueològiques, especialment la del fossar dels jueus de les Roquetes el 2007, han confirmat la magnitud de l’assalt, trobant-se sis fosses comunes amb aproximadament setanta víctimes.
Carrer de l'Estudi
El carrer de l’Estudi era el principal del call i allotjava la majoria dels jueus des de la primera meitat del segle XIV fins al 1492. A mesura que descendia cap al riu, rebia diversos noms, i algunes cases actuals coincideixen amb les de l’època medieval. El carrer comunicava amb la resta de la vila a través de diverses portes, amb la principal situada al capdamunt.
Carrer de les Piques
Aquest carrer també formava part del call i antigament es coneixia com a carrer d’Arnau Farrer. Al segle XV, hi vivia una població mixta de jueus i cristians. Les voltes gòtiques del carrer de la Vilanova, que connectaven ambdós carrers, són un element destacat que ha perdurat.
Forn dels jueus
El forn dels jueus es trobava a l’actual número 8 del carrer de l’Estudi i era un element fonamental per a la vida del call. Encara es conserven elements estructurals medievals d’aquest forn.
Carrer del call
Aquest tram del carrer de l’Estudi es deia així a finals del segle XV. La casa de Pere Castelló, situada a la cantonada oest, pertanyia a una de les famílies més riques del call. Els jueus tenien diverses ocupacions, com a corredors, prestamistes, metges, botiguers, comerciants, artesans i servents.
Plaça de la Palla
Aquesta plaça correspon a la part baixa del carrer del Call, on es va construir la nova sinagoga el 1347. A prop del mur que limitava amb el riu, es trobava la casa de Moixé Natan, un jueu influent de la Tàrrega del segle XIV que escrivia en hebreu i català.
Fossar dels jueus
El fossar dels jueus de Tàrrega es trobava a un quilòmetre del call, a l’altra banda del riu Ondara. Utilitzat fins al 1492, l’excavació del 2007 va revelar 182 tombes individuals i sis fosses comunes amb almenys 69 víctimes de l’assalt de 1348. Aquesta troballa és excepcional per al coneixement de la violència contra els jueus a l’època medieval.
MÉS INFORMACIÓ