Nus de comunicació important, capital de la comarca de l’Urgell i rodejada de quatre espais d’interès natural per a les aus, Tàrrega s’alça al s. XI com a vila medieval i vegueria al voltant del castell a la vall del riu Ondara, on els altiplans de la Segarra donen pas a les terres planes de l’Urgell.

El terme municipal comprèn també els pobles d’Altet, Claravalls, La Figuerosa, El Talladell, Riudovelles, Santa Maria de Montmagastrell i el nucli deshabitat de Conill.

En un lloc privilegiat on es divisa una magnífica vista de la ciutat, s’alça la serra de Sant Eloi amb l’ermita dedicada al sant, envoltada d’un magnífic parc que conté un museu a l’aire lliure.

Al bell mig de la ciutat trobem edificis tan singulars com el Palau dels Marquesos de la Floresta al carrer del Carme, les cases modernistes del carrer de Santa Anna, l’església parroquial de Santa Maria de l’Alba amb la bellesa de les pintures murals dels artistes locals Josep i Jaume Minguell, màxims exponents a Lleida de la pintura al fresc, a més de l’edifici de l’Ajuntament, la creu de terme i l’antic call jueu amb el seu llegat a l’exposició “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” que es troba al Museu Comarcal de l’Urgell, juntament amb les sales nobles del s. XVIII i XIX de Cal Perelló i les sales d’arqueologia, testimonis del passat iber de la comarca.

Destaca també l’arquitectura industrial modernista amb edificis com la Farinera Balcells i Cal Trepat, reflex d’una època d’industrialització i de producció de maquinària agrícola. La fàbrica J. Trepat, situada a l’antiga N-II direcció Lleida, resta oberta al públic com a museu industrial degut a la importància que va tenir el procés de transformació i mecanització del camp català com també espanyol.

No podem oblidar que Tàrrega a vist néixer la Fira del Teatre al Carrer, ara anomenada FiraTàrrega que l’ha convertit en un referent mundial de les arts escèniques i de carrer, d’aquí que la ciutat hagi apostat per la cultura i l’art contemporani obrint i convertint els espais públics en autèntics museus a l’aire lliure.

Seguint amb la tradició des del s. XV, el mercat setmanal continua tenint lloc el dilluns. Sense oblidar d’esmentar que el Camí de Sant Jaume, la Ruta del Císter així com la tercera part del GR3, fan la seva parada obligatòria a Tàrrega per gaudir del seu atractiu cultural i social.